درس هایی از کوید 19 برای آمادگی در برابر چالش های آینده

درس هایی از کوید 19 برای آمادگی در برابر چالش های آینده

اتفاق ناگهانی بیماری ناشی از ویروس کرونا یا ویروس “COVID-19” همه را غافلگیر ساخته و تمام جهان را در قرنطین بی مانند فروبرد.  واحد تحقیق وا رزیابی افغانستان (AREU) با توجه به این چالش جهانی که امور روزانه را نیز متاثر ساخت، برای فعالیت عملی خویش راه بدیل برگزید.

دفتر ما یک هفته قبل از آنکه دولت برای وضع محدودیت ها و قرنطین ولایات تصمیم بگیرد، برای نجات زندگی کارمندان خود اقدام نمود. این تصمیم که جهت جلوگیری از انتشار این ویروس به کارمندان و نیز مهار نمودن تهدید های صحی اتخاذ گردید، روی وظایف ما تاثیر گذار بود. باوجود چالش های موجود،  AREU توانست جهت تداوم فعالیت های تحقیقاتی خویش، گزینه جدید کار از راه دور را برگزیند. در این شرایط، استفاده از تکنالوژی  نشان داد که تکنالوژی یک گزینه عالی برای استفاده از زمان و جلوگیری ازایجاد موانع در کار و فعالیت های عملی می باشد.

برای من کارکردن از خانه  یک تجربه جدید بود که نه تنها موثریت بیشتر، بلکه با نوعی تفریح و سرگرمی نیز همراه بود. در مدت قرنطین، من و همکارانم فرصت یافتیم تا در آشپزخانه رفته غذای دلخواه مان را بپزیم و نیز به پرورش گل و گیاه روی بیاوریم. همکاران ما از طریق Whatsapp تصاویری از دست پخت های شان را به اشتراک میگذاشتند. آنچه دراین مدت برای من بسیار لذت بخش است، برخورد محبت آمیز پدر و مادرم است. زمانی که من در جلسات آنلاین مصروف باشم یا زمانی که قبل از اتمام اوقات کاری دفتر، کارهایم را به اتمام برسانم می گویند: “امروز از دفتر بسیار زود آمدی فکر می کنم ازدحام ترافیک کمتر بود” و یا گاهی که دیر تر از خواب برمی خیزم می گویند: “دفتر رفتنت ناوقت شده”. در این مدت توانستم راه بهتری برای کارکردن بیابم و آن کارکردن در شب است،  هنگامی که از یک طرف سرو صدایی نیست که مزاحمت کند و از طرف دیگر از موجودیت برق نیز خاطرجمع هستم.  این امر سبب می شود که بازدهی کارهایم بیشتر شود و هم بتوانم در امور خانه سهم بگیرم.

ولی قرنطین برای تمام افراد جامعه تجربه یکسان نیست و همه نمیتوانند مطابق به توصیه های وزارت صحت عامه و سازمان صحی جهان از خود محافظت کنند. عده ای از نبود کار در مارکیت و یا روز مزدوری شکایت دارند و عده دیگر به دلیل اختلافات بین طالبان و دولت نمیتوانند این توصیه ها را عملی نمایند. علاوه بر آن، کمبود مواد غذایی در مارکیت ها، ناشی از مسدود شدن مرزها، چالش های روانی را به بار آورده است. براساس سروی مارکیت ها توسط پروگرام غذایی جهان، نرخ مواد غذایی در حال حاضر(14 مارچ الی 4 می) تا 15% افزایش یافته است. در کنار این همه چالش ها، دولت، جامعه مدنی و بعضی از افراد توانستند با کمک های خویش به افراد نیازنمند تا حدی دستگیری کنند که از یک جهت امر نیک بود زیرا توانست به این افراد کمک کند؛ اما از طرف دیگر زمینه تجمعات را فراهم نمود که این خود میتواند چالش بزرگتری در برابر انتشار ویروس کرونا یا (کوید-19) باشد.

مسئله چالش برانگیز دیگر که نباید نادیده گرفته شود آگاهی عامه در مورد ویروس است، یکی از موانع برنامه های آگاهی عامه، نبود امنیت و اوج گیری حملات طالبان است که مشکلاتی در رابطه به فعالیت های آگاهی عامه به بار آورده است. از جانب دیگر نبود یا کمبود برق در مناطق دور افتاده که دسترسی به تلویزیون و حتی رادیو را متاثر می سازد فعالیت های آگاهی عامه دولتی و سایر نهادها را تا حد زیادی محدود و نگرانی ها را افزایش داده است. با تاسف که بعضی جوانان ماهم باوجود آگاهی کافی در مورد ویروس، قرنطین را به دیده فرصتی جهت رفت و آمد به خانه های دوستان خود و برپا نمودن میله ها می نگرند. نکته دیگری که باید متذکر شوم تعطیلی مکاتب و پوهنتون ها در نتیجه قرنطین و نبود برق است که منتج به عدم دسترسی به کمپیوتر و درس های آنلاین گردیده و شاگردانی که در خانه هم می مانند قادر به ادامه درس مطابق برنامه نمی باشند.

باوجود تمام مسایل فوق، محققان AREU به فعالیت های تحقیقاتی خود همچنان ادامه داده با شرکای خود روابط برقرار کردند، مصاحبه هایی انجام داده و نیز با افراد متعددی روابط تلفونی و آنلاین برقرار نموده اند مانند کنفرانس های ویدیویی، تلفونی و تشکیل جلسات آنلاین.

ما از طریق همین شبکه خود موفق شدیم به اهداف تحقیقاتی خویش رسیدگی نماییم. روابط نظارتی و جلسات آنلاین ما با نهادهای همکار یا دونرها از طریق Skype، Blue Jeans و Zoom صورت میگیرد.

یکی ازچالش های موجود در مورد ارتباطات همکاران از راه دور، تفاوت ساعات و قطع و وصل برق (البته برای همکاران ما در افغانستان) است. اما باوجود همه ی این مشکلات، همکاران ما وظایف محوله شان را با آرامش و انعطاف پذیری و با در نظر داشت تمام جوانب مسلکی کارخود را انجام داده اند. باوجود به درازا کشیدن و افزایش چالش های امنیتی و صحی، ما همچنان متعهد به ادامه کار خود مطابق به برنامه پلان شده و توسعه فرهنگ تحقیق و آموزش هستیم.

درکنار جمع آوری اطلاعات به صورت دیجیتال، محققان ما بیشترین توجه خود را به مواردی معطوف می دارند که نیاز به تماس مستقیم با  پاسخ دهندگان و یا شرکای ما نمیباشد، مانند: مرور مقالات نوشته شده، کیفیت خوب وسایل و شریک سازی نظریات با دیگران از طریق تلفن، پیام و به صورت آنلاین و در ضمن موضوعات مهم و اساسی را به شکل فایل از طریق سیستم باهم شریک می سازیم، این امر به ما کمک میکند که در صورت بهبود یافتن اوضاع، برای ادامه کارها به صورت فزیکی، آمادگی لازم داشته باشیم. 

در مجموع قرنطین و کارکردن از راه دور برای ما فرصتی بود تا با فامیل ها و دوستان ارتباط بیشتر برقرار نموده و از لحاظ روحی، تغییرات مثبت را تجربه کنیم. همچنان این چالش سبب شد تا مردم اهمیت رسانه های اجتماعی و تکنالوژی جدید را بهتر درک نمایند و بدانند که استفاده از آن در شرایط ناگوار، یک گزینه عالی است. 

در اخیر، جای دارد از تیم عملیاتی AREU جهت تهیه مواد مورد ضرورت و اطلاعات موثق در رابطه به چالش های امنیتی و صحی برای کارکنان این اداره، تشکر و ابراز قدردانی نماییم. باوجود همه اقداماتی که ما در این زمینه انجام داده ایم، روشن است که انجام اینچنین وظایفی چندان آسان نیست. امیدوارم این تلاش ها نه تنها در زمینه مهار نمودن تهدید COVID-19 برای حفظ سلامت افراد، بلکه برای جلوگیری از ایجاد فاصله در فعالیت های تحقیقاتی موثر واقع شده باشد.

 

شهلا “متین”

مدیر تحقیق



x